Maak je je zorgen om het huilen van je baby? Een baby kan om veel redenen huilen. Huilen is de enige manier voor een baby om te laten merken dat er iets aan de hand is. Schenk er daarom zeker aandacht aan.

Wat is normaal huilen?

Huilt je baby in korte, forse stoten met een geluid dat niet onaangenaam is om te horen? Dan kan je kind honger of dorst hebben. Ook kan het last hebben van kou, buikkrampjes of kwaadheid.

Huilt je baby langgerekt of zeurderig, dan kan hij last hebben van lichamelijk ongemak, zoals doorbrekende tandjes, luieruitslag of een volle luier. Het kan ook zijn dat je kind last heeft van psychisch ongemak, en bijvoorbeeld graag aandacht en stimulatie wil.

Als je baby vaak en langdurig huilt met een monotoon geluid, kan het zijn dat je een huilbaby hebt, maar het kan ook zijn dat je kind een allergie heeft of een ander chronisch probleem.

Wat is abnormaal huilen

Let goed op hoe je baby huilt. Merk je ‘abnormaal huilgedrag’ bij je baby? Vraag dan zo snel mogelijk advies aan je huisarts. Je baby heeft dan waarschijnlijk medische hulp nodig!

  • Kreunend huilen kan betekenen dat je baby uitgeput of ernstig ziek is.
  • Huilen met een zwak geluid kan erop wijzen dat je baby zich ziek voelt of buikpijn heeft. Het kan ook zijn dat je kind hees is door een keelontsteking.
  • Huilen zonder tranen wijst op uitdroging.
  • Als je baby eerst zonder geluid huilt en zonder adem te halen, en daarna gaat krijsen, heeft hij waarschijnlijk een ernstige verwonding.
  • Huilen met een schel, diep of zwaar geluid betekent dat je baby ernstig ziek is, of buikpijn of hoofdpijn heeft.

Klinkt het huilen van je kind heel onaangenaam? Dat kan betekenen dat je baby een genetische afwijking heeft of dat er sprake is van een ander medisch probleem.

 

Keurmerk

Bron: Abnormaal huilen

In de bibliotheek

Organisaties

Huisarts

Het Huisartsenteam 't Park - huisartsenpraktijk

 0168-32 61 43 hethuisartsenteam.nlKoningin Wilhelminastr 154761BVZevenbergen

Huisartsenpraktijk Parmentier en Van Loon

 0168-46 24 58Voorstraat 174793ETFijnaart

Huisartsenpraktijk Standdaarbuiten

 0165-31 26 33 standdaarbuiten.uwartsonline.nlMarkt 134758BLStanddaarbuiten