HomeContact
Professionals

Kort tongriempje bij baby's

Het tongriempje is het vliesje onder de tong. Een strak of te kort tongriempje is een aangeboren afwijking die zo nu en dan voorkomt. Baby’s kunnen door een te kort tongriempje hun tong niet ver genoeg uitsteken.

Problemen bij het voeden

Een te kort of te strak tongriempje kan problemen geven bij het voeden, zowel bij borstvoeding als bij het drinken uit een flesje. Je baby kan hierdoor de tepel en tepelhof niet goed in zijn mond nemen om te drinken. Er klinkt een klikkend of smakkend geluid tijdens het voeden als het vacuüm wordt verbroken.

Baby’s met een te kort tongriempje gaan vaak slechter drinken en groeien niet genoeg. Zelf kun je last krijgen van tepelkloven, ook al leg je je baby goed aan.

Doorknippen van het tongriempje

Als je baby een te kort tongriempje heeft en dit problemen geeft bij het borstvoeden, kan het helpen om een klein knipje te laten maken in de tongriem. Neem hiervoor contact op met de huisarts of verloskundige.

De ingreep heeft weinig om het lijf. Het duurt niet langer dan 10 à 15 seconden. Verdoving is niet nodig bij baby’s jonger dan 1 jaar, want het tongriempje heeft maar weinig bloedvaten en zenuwen. Nabloeden komt nauwelijks voor en pijnstillers en antibiotica zijn ook niet nodig.

 

Keurmerk Stichting Opvoeden

Bron: Kort tongriempje bij baby's

Organisaties