De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel.

Veiligheidseisen voor een autostoel

Koop altijd een stoeltje dat aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Autostoelen moeten goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03, 44/04 of i-Size. Het goedkeuringslabel ziet eruit als een label of een sticker en is te herkennen aan de oranje kleur en een nummer onder aan het label. Lees meer over de veiligheid van autostoelen op Veiligheid.nl.

Een tweedehands autozitje

Als je een tweedehands stoel koopt, controleer dan of het niet beschadigd is of betrokken is geweest bij een aanrijding. Zo’n stoel is dan niet meer veilig.

Babyautostoel plaatsen

  • Plaats de autostoel achterstevoren op de bank of stoel, dus tegen de rijrichting in.
  • Zet de autostoel het liefst op de achterbank.
  • Is je auto voorzien van een passagiersairbag (voor de voorstoel), zet je kind dan niet in een autostoel op de voorstoel, tenzij de airbag is uitgeschakeld.
  • Zet je baby in de autostoel vast met de Y-gordel van de autostoel zelf. Zet vervolgens de autostoel vast met de driepuntsgordel in de auto.
  • Oefen de eerste keer met het vastzetten van het autostoel zonder dat je baby erin zit.

Een lange autorit met je baby

Regelmatige autoritten van twee uur of langer zijn niet goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Een autostoel is heel veilig, maar beperkt de bewegingsvrijheid van je baby. Mocht je toch een keer een lange rit moeten maken, zorg dan voor voldoende pauzes en haal je baby daarbij uit de stoel zodat hij zich kan strekken.

Vervoer je baby nooit op schoot

Je kind op schoot nemen in de auto is niet veilig. Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing. Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde autostoel dat is vastgezet met een driepuntsgordel.

Laat je baby nooit alleen in de auto

Zeker als de auto in de zon staat is het gevaarlijk om je baby alleen achter te laten. Kinderen raken snel oververhit. Het heeft geen nut om een raam open te zetten in een auto die stilstaat in de zon. Dit helpt namelijk niet tegen het stijgen van de temperatuur in de auto.

Te groot voor een babyautostoel

Je kind is te groot voor de babyautostoel als:

  • de bovenkant van het hoofd boven de rugleuning van de stoel uitkomt;
  • het te veel weegt (let op het aangegeven maximale gewicht).

Dan is het tijd om over te stappen op een kinderautostoel. De kinderautostoel is bedoeld voor kinderen die al zelf kunnen zitten.

Goed ventileren

Zorg tijdens het rijden voor frisse lucht. Zet een raam open of doe de ventilatie aan.

 

Keurmerk

Bron: In de auto

Bestanden

Fijne babyspullen PDF, 768,9 kB