Iemand met een dwangstoornis heeft last van telkens terugkerende, opdringerige gedachten of van aanhoudende dwanghandelingen. Bijvoorbeeld vaak onnodig je handen wassen (smetvrees) of controleren of je iets wel in je tas hebt gedaan.

Dwanghandelingen

De dwanggedachten kunnen angst veroorzaken en kunnen daarom leiden tot dwanghandelingen om de angsten te verminderen. Een dwangstoornis heeft daardoor vaak veel invloed op het dagelijks leven, sociale activiteiten en op relaties met anderen.

Iedereen heeft wel eens last van nare gedachten of doet wel eens iets twee keer achter elkaar omdat hij twijfelt of het de eerste keer wel goed is gegaan. Er is pas sprake van een dwangstoornis als iemand minimaal een uur per dag dwanggedachten heeft of dwanghandelingen uitvoert.

Het lijkt op een angststoornis

Een dwangstoornis kan op een angststoornis lijken, omdat de opdringerige gedachten vaak over iets ergs gaan, bijvoorbeeld bang zijn dat je ouders een auto-ongeluk krijgen.

Dwanggedachten bij kinderen

Dwangstoornissen komen bij kinderen en jongeren niet zo vaak voor. Kinderen hebben vaak angst een besmetting of ziekte op te lopen, of een ongeluk of ramp over zichzelf of anderen af te roepen. Kinderen kunnen deze gedachten omzetten in dwanghandelingen.

Hulp zoeken

Het komt vaker voor dat kinderen in minder ernstige mate dwanggedachten hebben of dwanghandelingen uitvoeren. Zolang het geen grote invloed heeft op het dagelijks leven is dit niet erg. De meeste kinderen groeien er overheen.

Soms gebeurt dit niet en wordt de dwangstoornis juist erger. Je kunt dan het best met je kind naar de huisarts of jeugdarts gaan. Zij kunnen je kind doorverwijzen naar professionele hulpinstanties. De behandeling van dwangstoornissen kan bijvoorbeeld door middel van medicatie en cognitieve gedragstherapie.

 

Keurmerk

Bron: Dwangstoornissen

Organisaties

Huisarts

Het Huisartsenteam 't Park - huisartsenpraktijk

 0168-32 61 43 hethuisartsenteam.nlKoningin Wilhelminastr 154761BVZevenbergen

Huisartsenpraktijk Parmentier en Van Loon

 0168-46 24 58Voorstraat 174793ETFijnaart

Huisartsenpraktijk Standdaarbuiten

 0165-31 26 33 standdaarbuiten.uwartsonline.nlMarkt 134758BLStanddaarbuiten