HomeContact
Professionals

Ayo van Hek heeft een opvoedcursus gedaan

Ayo van Hek

Ayo bracht zes maanden door in een instelling vanwege psychische klachten. Voor haar man Remco en haar dochtertje Pippa (5) was dit een zwarte tijd. Maar hoe ging het daarna met het gezin?

Ayo: “Toen ik weer naar huis mocht, moesten we een nieuw evenwicht zien te vinden in ons gezin. Met medicijnen functioneerde ik weer redelijk, maar ik was nog steeds snel moe. Gelukkig passen de ouders van Remco vaak op Pippa."

"Toen ik weer een beetje tot mezelf kwam, begon ik me enorm schuldig te voelen dat ik zo’n slechte moeder was geweest. Ik had jarenlang mijn kind genegeerd. Soms had ik het idee dat ik haar amper kende. Ik werd er gestresst van en kreeg soms weer psychotische gedachten. Toen ben ik op aanraden van de psychiater een opvoedcursus gaan doen. Het was fijn om praktische tips en aanwijzingen te krijgen. Bijvoorbeeld hoe je je kind structuur kunt bieden. Ik ben zelf chaotisch en hak-op-de-tak, maar Pippa snapt het dan niet meer."

"Praten en luisteren zijn ook heel belangrijk. Na de cursus heb ik voor het eerst in mijn eigen woorden aan Pippa uitgelegd wat er met mij aan de hand is. Het helpt dat ik nu weet dat ik niet de enige ben met deze problemen. Met een paar ouders van de cursus heb ik nog steeds mailcontact. Zij begrijpen waar ik mee worstel.”

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.