HomeContact
Professionals

De dochter van Job is soms somber

Job Platteel

De dochter van Job heeft MS, ontdekten ze twee jaar geleden. Job: “Ze beseft nu dat ze nooit een normaal leven zal hebben. MS is onvoorspelbaar: de ziekte kan soms jaren blijven sluimeren en dan weer toeslaan."

"We merkten een tijdje geleden dat Aafke zich begon af te zonderen op haar kamer. Eerst dachten we: laat maar begaan. Het is toch ook een gewone puber. Totdat mijn zoon op een avond vertelde dat hij op jongens valt. En dat hij een vriendje heeft. De volgende dag vroeg Aaf mij: “Denk je dat ooit een jongen míj leuk zal vinden?” Ik zei: “Natuurlijk wel!” En toen begon ze opeens heel hard te huilen. Alles kwam er uit. De frustratie dat ze niet normaal is, dat ze onhandig is en langzaam. Dat school zo moeizaam gaat. Ik heb vooral geluisterd. Daarna was ze wel opgelucht, geloof ik."

"Achteraf gezien had ze symptomen van een depressie. Door de MS schaamt ze zich voor haar lichaam en is het moeilijk om toekomstplannen te maken. We hebben toen een lijst gemaakt van alles wat wel goed en mooi en leuk is in haar leven. Toen konden we weer samen lachen."