Mantelzorgers zijn vaak dag en nacht bezig om voor iemand te zorgen. Respijtzorg is een tijdelijke vervanging van die zorg. Iemand anders neemt de taken over, zodat de mantelzorger tijd heeft om iets voor zichzelf te doen en nieuwe energie op te doen.

Respijtzorg kan worden gegeven door een vrijwilliger. Of het kan plaatsvinden bij een zorginstelling en worden gegeven door professionele zorgverleners. Bekijk het overzicht van alle respijtzorg in deze website.

Respijtzorg van een vrijwilliger

Respijtzorg is vaak hulp van vrijwilligers (vrijwilligerszorg). Vrijwilligers hebben geen opleiding gehad in de zorg, maar ze maken vaak een groot verschil. Door er gewoon te zijn en een praatje te maken met uw naaste. Of door eenvoudig huishoudelijk werk over te nemen.

Vervangende mantelzorg van een vrijwilliger kunt u zelf proberen te regelen, bijvoorbeeld via de vrijwilligerscentrale of een andere vrijwilligersorganisatie. U vindt een overzicht bij vrijwilliger nodig.

Vindt u het lastig om een geschikte vrijwilliger te vinden, dan kunt u bij verschillende organisaties voor mantelzorgondersteuning terecht voor advies en ondersteuning bij het regelen van respijtzorg. Sommige organisaties hebben zelf een netwerk van vrijwilligers die kunnen helpen.

Respijtzorg van professionele zorgverleners

Soms kan de zorg beter worden overgenomen door professionele zorgverleners. Uw naaste gaat dan naar een zorginstelling voor logeeropvang of dagopvang. Er kan ook een professionele begeleider bij u thuis komen.

Voor professionele respijtzorg, zoals logeeropvang, dagopvang of begeleiding, heeft degene voor wie u zorgt een beschikking nodig van de gemeente.

De gemeente bekijkt dan of uw naaste in aanmerking komt voor respijtzorg.

Logeeropvang

Logeeropvang houdt in dat uw naaste een nachtje ergens gaat slapen, in een zorginstelling, zorgboerderij, een logeergezin of een logeerhuis. Het kan één nacht zijn, een weekend of een langere periode.

Meer lezen over:

Opvang met zorg overdag

Opvang overdag in een zorginstelling geeft mensen de mogelijkheid om op vaste momenten in de week onder de mensen te komen en bezig te zijn met leuke en nuttige activiteiten. Mantelzorgers hebben dan tijd voor zichzelf. Er zijn verschillende vormen, zoals dagopvang, dagbesteding, dagverzorging en dagbehandeling.

Meer informatie:

Uitstapje of aangepaste vakantie

Een uitstapje, vakantie of activiteit kan ook vallen onder respijtzorg. U kunt ook gezellig samen met uw naaste op pad gaan; als het voor u maar ontspannend is.

U kunt ook eens kijken naar de mogelijkheden voor verblijf in een zorghotel of een aangepaste vakantie voor kinderen met een beperking.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars bieden in de aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Op vergelijkingssite Independer kunt u zien welke verzekeraars dat zijn.

Eventueel kunt u aan het eind van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering.

Respijtzorg vanuit de Wet langdurige zorg

Heeft uw naaste 24 uur per dag zorg en toezicht nodig, dan kunt u een indicatie voor langdurige zorg aanvragen. Mensen die thuis wonen met een indicatie voor langdurige zorg, kunnen ook gebruik maken van respijtzorg. U kunt logeeropvang of dagopvang regelen via het zorgkantoor of zelf inkopen met uw pgb, als u dat heeft.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Minderkopzorgen.nl is een online platform voor...

Mantelzorgondersteuning

Steeds meer mensen (jong en oud) zorgen voor iemand anders....

Logeeropvang

kindergroepen

In de oude woning en oude stalgedeelte zijn de kamers ingericht...

Logeeropvang/dagopvang

In het monumentale pand van Zorgbureau De Puzzel aan de Zuidzijde...

Zorg overnemen door vrijwilligers

Mantelzorgondersteuning

Minderkopzorgen.nl is een online platform voor...

Mantelzorgondersteuning

Steeds meer mensen (jong en oud) zorgen voor iemand anders....

Mantelzorgondersteuning

Vrijwillige inzet ter ontlasting van de mantelzorg. Bv. 1x per 2...

Organisaties

Mantelzorgorganisatie

An de wieke - aangepaste vakantieboerderij met...

 0528-32 16 36 zorgvakantieopmaat.nlVerlengde Middenraai 607938PENieuw-Balinge

Harteraad, project Naasten in Beeld

 06-43 72 85 09 naasteninbeeld.nlPrinses Catharina-Amaliastraat 102496XD's-Gravenhage

Logeerhuis

An de wieke - aangepaste vakantieboerderij met...

 0528-32 16 36 zorgvakantieopmaat.nlVerlengde Middenraai 607938PENieuw-Balinge

Stichting Epilepsie Instellingen Nederland

 023-55 88 416 sein.nlAchterweg 52103SWHeemstede

Zorgbureau De Puzzel B.V.

 0164-23 01 13 zorgbureaudepuzzel.nlZuidzijde Haven 114611HABergen op Zoom

Meer info, melding of aanvraag