HomeContact
Professionals

Hulp van anderen bij de administratie

Er zijn vast mensen in uw omgeving die u kunnen helpen bij uw administratie of bij het invullen van uw belastingaangifte. Bijvoorbeeld uw kinderen, partner, andere familieleden, vrienden en buren. Maar ook vrijwilligers!

Helpen met ordenen

Mensen kunnen u helpen door samen met u de papieren te ordenen. En dan op een manier die u zelf goed begrijpt en kunt onthouden. De nieuwe aanpak kunt u vastleggen in een stappenplan. Zo kunt u in het vervolg uw administratie op orde houden.

Denk voor het maken van uw plan eens na over de volgende vragen:

  • Hoe gaat u om met post die u krijgt?
  • Waar bergt u de papieren op?
  • Wat doet u met de bankzaken?

Stappenplan maken

U kunt de instructies die u krijgt van anderen opschrijven in een stappenplan. Of samen het stappenplan maken.

Dit is handig voor handelingen die u anders misschien vergeet, zoals wat u moet doen met alle post. Of hoe u geld kunt overmaken via internet (internetbankieren).

Als u alles stap voor stap op papier heeft, kunt u die stappen de volgende keer gewoon volgen en is het een fluitje van een cent.

Leren internetbankieren

Heeft u een computer? Dan is internetbankieren misschien iets voor u. Met internetbankieren kunt u snel en gemakkelijk uw rekeningen betalen en geld naar uw spaarrekening overboeken.

Komt u er zelf niet uit? Uw bank kan u helpen om te leren internetbankieren. Vertrouw niet zomaar iemand met uw bankgegevens!

Wilt u handiger worden met de computer, dan kunt u eens kijken naar deze tips. Of u gaat een computercursus doen.

Samen formulieren invullen

Misschien vindt u het moeilijk om formulieren in te vullen. Vooral de belastingaangifte is lastig. En steeds meer gaat via de computer.

U kunt eens om u heen vragen of iemand u daarbij kan helpen. Natuurlijk het liefst iemand die u goed vertrouwt. Dat kan familie zijn, maar ook een vriendin of een buurman.

Hulp van vrijwilligers

U kunt hulp bij thuisadministratie krijgen van een vrijwilliger van Humanitas, de formulierenbrigade, maatschappelijk werk of een andere organisatie.

Vrijwilligers kunt u ook vinden via het steunpunt voor ouderen of via de wijkvereniging of het buurtcentrum.

Na een intakegesprek komt er een vrijwilliger bij u thuis. Deze leert u langzamerhand zelf uw papieren weer op orde te houden en met uw bankzaken om te gaan.

De bedoeling is dat u het zelf leert doen. Dus u zit gewoon naast de vrijwilliger, u kijkt mee. En gaandeweg neemt u het zelf over.

Hulp bij budgettering

Het is prettig als u een goed overzicht heeft van uw inkomsten en uitgaven. U kunt dat doen door te budgetteren. Er zijn ook mensen die u hierbij kunnen helpen.