HomeContact
Professionals

Zorgen voor iemand die sterft

Iemand in uw nabije omgeving is ongeneeslijk ziek en gaat overlijden. U wilt dat uw dierbare in de laatste levensfase met goede zorgen omringd wordt.

Palliatieve zorg

De zorg voor iemand in de laatste levensfase wordt palliatieve zorg genoemd. Het doel van palliatieve zorg is om degene die gaat sterven een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven.

Palliatieve zorg bestaat uit:

  • Het zoveel mogelijk bestrijden van klachten, om pijn te verminderen en symptomen te verlichten.
  • Het bespreekbaar maken van niet-lichamelijke klachten, waardoor iemand zijn ziekte en zijn toekomstig sterven kan verwerken.

Vragen

Wanneer u weet dat uw naaste gaat sterven, roept dit vaak veel vragen op. Bij uw naaste, maar ook bij uzelf. Sommige vragen hebben te maken met praktische kwesties. Andere vragen gaan over het leven zelf. U kunt uw naaste steunen in zijn of haar zoektocht naar antwoorden. U leest er meer over bij stervensbegeleiding.

Plek van sterven

Het is vaak mogelijk om het levenseinde door te brengen op een zelfgekozen plek.

Sommige mensen willen graag thuis sterven. Soms is het beter als iemand in een hospice, een bijna-thuishuis of in een verpleeghuis wordt opgenomen. Dit kan vaak ook op het laatste moment nog geregeld worden.

Hulp en ondersteuning

De zorg in de laatste levensfase is zwaar. Aarzel daarom niet om hulp in te schakelen, zodat u zelf af en toe kunt uitrusten. U kunt mensen uit uw eigen netwerk vragen en professionele hulp inzetten.