HomeContact
Professionals

Tips en adviezen voor de zorg in de laatste levensfase

Als u zorgt voor iemand die gaat sterven, vraagt u zich misschien af wat u allemaal kunt doen. Hier zijn tips en adviezen waar u iets aan kunt hebben.

Er voor de ander zijn

Ondanks uw eigen gevoelens van rouw, wilt u er zijn voor uw naaste. En hem of haar omringen met uw liefde en zorg. Gewoon naast elkaar zitten, of aan het bed, en met elkaar praten. Er voor de ander zijn, is het fijnste dat u kunt doen. Het kan heel geruststellend zijn.

Verzorging

U kunt proberen om uw naaste zo goed mogelijk lichamelijk te verzorgen, zodat hij of zij schoon en fris in bed ligt. Misschien kunt u familie, vrienden of vrijwilligers inschakelen voor het delen van verzorgende en huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen.

Pijnbestrijding

Uw huisarts of specialist weet alles over medicatie voor pijnbestrijding en kan die voorschrijven. Ook het verlichten van symptomen is een taak van de arts.

Natuurlijk is het belangrijk dat u goed weet wat de arts voorschrijft, waar het voor is en wanneer en in welke dosering u het moet geven. Als er iets niet duidelijk is, vraag het dan aan uw arts.

Eten en drinken

Soms hebben mensen die gaan sterven niet zoveel zin meer om te eten. U kunt manieren verzinnen om toch nog wat voeding te geven. Denk aan het lievelingskostje, vruchtensappen, soep en ander gemakkelijk te verteren voedsel. U kunt vaker een kleine hoeveelheid voedsel geven en het fijnmalen. Eventueel kunt u ook vloeibare voeding kopen (bij de apotheek) die veel voedingsstoffen bevat.

Erover praten

Neem de tijd om met elkaar te praten. Iemand kan nu misschien nog aangeven wat er moet gebeuren als hij of zij niet meer zelf kan beslissen. Wie neemt dan de beslissingen? Wat voor behandelingen wil hij of zij wel of niet? Eventueel kunt u dit schriftelijk vastleggen. Bijvoorbeeld met een levenstestament.

Het is ook fijn als uw dierbare kan uitspreken wat hij of zij nog graag wil doen, wie hij of zij nog wil zien en hoe de uitvaart moet worden vormgegeven.

Informatie vragen

Laat u goed informeren door de huisarts of de behandelend arts over wat er komen gaat. Vraag zoveel mogelijk informatie over hoe u de pijn het best kunt verlichten en wat voor symptomen er kunnen optreden. En wat u daar dan aan kunt doen.

Probeer er ook achter te komen hoe lang uw naaste nog heeft. Dit is vaak erg moeilijk te voorspellen. Pas in de laatste 48 uur kunnen zorgverleners soms zien aan de patiënt dat het overlijden nabij is.

Zelf steun zoeken

Het begeleiden van iemand bij het stervensproces kan zwaar zijn. Probeer te voorkomen dat u overbelast raakt of zelf problemen krijgt met uw gezondheid. U kunt hulp inschakelen van mensen om u heen of van een zorgorganisatie.

Zorgverlof

Als u een baan heeft, kunt u met uw werkgever overleggen of u het tijdelijk wat rustiger aan kunt doen. U kunt hiervoor zorgverlof krijgen.