HomeContact
Professionals

Diensten om mantelzorgers te ontlasten

Mantelzorgondersteuning is er in veel vormen. U kunt hieronder eens kijken wat bij uw situatie zou passen.

Het doel is om u te ontlasten, zodat u het kunt volhouden om voor uw dierbare te zorgen.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij behartigen de belangen van mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar hun Mantelzorglijn bellen (030 760 60 55). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen.

Steunpunt mantelzorg

Misschien heeft de gemeente een consulent of een steunpunt voor mantelzorg. U kunt daar terecht voor informatie en ondersteuning.

Zij kunnen regelwerk van u overnemen, zoals het aanvragen van een pgb. Soms regelen zij ook respijtzorg.

Respijtzorg

Respijtzorg of vervangende mantelzorg is zorg die meestal tijdelijk aan de hulpbehoevende wordt gegeven als vervanging of aanvulling voor de zorg die u biedt. U hebt dan even vrij.

Hulp bij het huishouden

Iemand van een thuiszorgorganisatie komt langs om huishoudelijke werk te doen voor de hulpbehoevende, zodat u zich meer op andere taken kunt richten.

Als u graag hulp bij het huishouden wilt, kunt u dat bij de gemeente melden.

Thuiszorg

Iemand van een thuiszorgorganisatie komt langs om een deel van de zorg aan de hulpbehoevende te geven. U kunt hierbij denken aan verzorging en verpleging of begeleiding.

Dagbehandeling

Dagbehandeling in een verzorgings- of verpleeghuis is misschien ook mogelijk. Op de dagbehandeling kunnen mensen een praatje maken en meedoen aan activiteiten, maar is er ook zorg en toezicht aanwezig. Er zijn meer vormen van dagbehandeling, zoals:

  • psychogeriatrische dagbehandeling voor ouderen met dementie
  • somatische dagbehandeling

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar, die de zorg voor uw naaste kunnen vergemakkelijken, zoals:

Ouderenadviseur of cliƫntondersteuner

Heeft u behoefte aan hulp bij het regelen van de zorg? Een cliëntondersteuner kan met u meedenken, helpen met aanvragen van zorg, en u helpen in het contact met zorginstellingen.

Een ouderenadviseur is gespecialiseerd in de vragen en problemen over zorg die ouderen tegenkomen. Een ouderenadviseur is er ook om mantelzorgers te adviseren over de zorg voor een ouder iemand.

Meer lezen over cliëntondersteuning en ouderenadvies.

Mantelzorgmakelaars

Als mantelzorger moet u veel regelen. Een mantelzorgmakelaar kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld bij de administratie. Mantelzorgmakelaars kunnen ook bemiddelen tussen u en uw werkgever, als u werk en mantelzorg wilt combineren.

Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten van de mantelzorgmakelaar vergoedt. Dit kunt u navragen.

Op de website van MantelzorgNL vindt u meer informatie over mantelzorgmakelaars.

Mantelzorgondersteuning van de gemeente

Kunt u de mantelzorg niet meer goed aan? Lukt het niet om het te organiseren met hulp van anderen? Dan kunt u mantelzorgondersteuning vragen bij de gemeente. Mantelzorgondersteuning is bijvoorbeeld logeeropvang om een mantelzorger wat rust te geven. Ook kan de gemeente extra professionele begeleiding en verzorging inzetten om een mantelzorger te ontlasten.

U kunt terecht bij het Wmo-loket voor meer informatie over mantelzorgondersteuning.