HomeContact
Professionals

Diensten en voorzieningen voor wonen met een lichamelijke beperking

Afhankelijk van de mate waarin u belemmerd bent, heeft u misschien bepaalde diensten nodig. Bijvoorbeeld thuiszorg en woningaanpassingen.

Huishoudelijke hulp

U kunt zelf huishoudelijke hulp in dienst nemen. Daarnaast kan er een vrijwilliger bij u langskomen om u te helpen. U kunt ook huishoudelijke hulp nemen via de thuiszorg.

Thuiszorg

Bij thuiszorg kunt u denken aan:

  • Huishoudelijke hulp: iemand komt bij u huishoudelijke werkzaamheden doen.
  • Verzorging en verpleging: iemand helpt u bij wassen, douchen, aankleden, haar verzorgen. Zo nodig helpt een verpleegkundige helpt u met medicatie en wondverzorging.

Thuiszorg kunt u krijgen in uw eigen woning. Maar ook als u in een woonvorm of wooninitiatief woont.

Begeleiding bij u thuis

Als u al zelfstandig woont, kunt u hulp en begeleiding krijgen bij u thuis. Dat regelt u dan zelf. Het doel is om ervoor te zorgen dat het zelfstandig wonen beter zal gaan. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het organiseren van uw huishouden of bij het regelen van zaken met instanties.

Voor begeleiding heeft u een indicatie nodig van de gemeente.

Woningaanpassingen

Misschien heeft uw huis een bovenverdieping en wilt u graag een traplift. Of misschien heeft u aanpassingen nodig van uw keuken of uw badkamer.

Woningaanpassingen maken mogelijk dat u langer zelfstandig blijft wonen.

Kleine en grote woonvormen

Lukt het u niet meer om volledig zelfstandig te wonen in uw eigen woning? Dan kunt u terecht in een kleine of grote woonvorm. Ook is er het wooninitiatief.

U woont dan nog steeds zo zelfstandig mogelijk, maar zorg en begeleiding zijn snel en direct beschikbaar.

Fokuswoningen

Heeft u een ernstige lichamelijke handicap, dan kunt u overwegen eenĀ fokuswoning te huren, ook wel ADL-clusterwoning genoemd.

Hier woont u zelfstandig in een huis dat helemaal op uw handicap is aangepast. U kunt 24 uur per dag zorg krijgen op het moment dat u dat nodig heeft.

Logeeropvang

Het kan prettig zijn om even weg te zijn van thuis. Bijvoorbeeld om even tot rust te komen. U bent in een andere omgeving en u ontmoet andere mensen.

Dan kunt u gebruik maken van logeeropvang:

Verhuiskostenvergoeding

Als u een beperking heeft, die u alleen kunt oplossen door naar een aangepaste woning te verhuizen, kunt u een verhuiskostenvergoeding aanvragen. Doe hiervoor ruim voor de verhuizing een melding bij het Wmo-loket.