Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Je kind krijgt een allergische reactie binnen een paar uur nadat het voedsel heeft gegeten waar het niet tegen kan. In zeldzame gevallen kan een levensbedreigende situatie ontstaan.

Voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken zijn:

  • ei;
  • vis, schaaldieren en weekdieren;
  • noten en pinda’s;
  • soja;
  • melk.

Voedselintolerantie

De klachten bij voedselallergie en voedselintolerantie lijken op elkaar, maar er zijn verschillen.

  • Voedselintolerantie heeft niets te maken met het afweersysteem.
  • Voorbeelden van stoffen die intolerantie kunnen veroorzaken zijn gluten en lactose.

 

Keurmerk

Bron: Overgevoelig voor voedsel

Organisaties

Diëtist

BESdietisten, praktijk Imke Kitzen

 06-57 66 69 46 besdietisten.nlZuidhaven 94761CRZevenbergen

Prevent Care - Etten-Leur

 076-50 32 430 prevent-care.euHarpdreef 504876ZZEtten-Leur

Het Huisartsenteam 't Park - huisartsenpraktijk

 0168-32 61 43 hethuisartsenteam.nlKoningin Wilhelminastr 154761BVZevenbergen

Huisartsenpraktijk Parmentier en Van Loon

 0168-46 24 58Voorstraat 174793ETFijnaart

Huisartsenpraktijk Standdaarbuiten

 0165-31 26 33 standdaarbuiten.uwartsonline.nlMarkt 134758BLStanddaarbuiten