Hart- en vaatziekten ontstaan doordat het bloed niet goed door de aderen kan stromen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een vernauwing van de aderen. Aderen vernauwen meestal door een ongezonde leefstijl.

Vernauwde aderen

Door de vernauwde aderen komt er te weinig zuurstof in alle organen, weefsels en spieren. Het kan ook gebeuren dat er te weinig zuurstofrijk bloed bij het hart zelf komt, door een vernauwing van de kransslagaderen. Je kind kan dan bijvoorbeeld last krijgen van hartritmestoornissen of zelfs van hartfalen.

Symptomen van hartfalen

Als het hart slecht functioneert, heeft iemand meestal last van pijn op de borst en uitstralende pijn naar de rug, kaak, schouder of armen. Ook is iemand sneller vermoeid en kortademig. Andere symptomen kunnen zijn:

  • duizeligheid,
  • hartkloppingen,
  • zweten,
  • misselijkheid,
  • flauwvallen,
  • licht in het hoofd.

Een gezond leven

Een goede lichamelijke gezondheid en een goede conditie hebben een positief effect op de conditie van hart en bloedvaten. Om te voorkomen dat je kind of jijzelf last krijgt van hart- en vaatziekten is het dus belangrijk om gezond te leven.

Lichaamsbeweging is belangrijk, net als gezonde voeding en psychische gezondheid. Met een gezonde leefstijl kun je het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het gewicht verlagen.

Tips voor een gezonde leefstijl

 

Keurmerk

Bron: Hart- en vaatziekten

Organisaties

Huisarts

Het Huisartsenteam 't Park - huisartsenpraktijk

 0168-32 61 43 hethuisartsenteam.nlKoningin Wilhelminastr 154761BVZevenbergen

Huisartsenpraktijk Parmentier en Van Loon

 0168-46 24 58Voorstraat 174793ETFijnaart

Huisartsenpraktijk Standdaarbuiten

 0165-31 26 33 standdaarbuiten.uwartsonline.nlMarkt 134758BLStanddaarbuiten