De meest voorkomende leerproblemen bij jongeren hebben sterk te maken met concentratie en motivatie.

Oorzaken van leerproblemen

Jongeren letten bijvoorbeeld niet goed op tijdens college of op school of gaan helemaal niet naar college. Ze vinden sommige vakken niet interessant of hebben geen zin om te studeren en behalen daardoor slechte cijfers. Verder zijn er jongeren bij wie het niveau van de Nederlandse taal te laag is om de vakken goed te volgen. Andere oorzaken van leerproblemen zijn faalangst en aandoeningen als ADHD en autisme.

Motivatie

Goede cijfers motiveren om je best te blijven doen. Slechte cijfers demotiveren. Het is daarom raadzaam dat jongeren zo nodig hulp zoeken bij hun docent, mentor of studiebegeleider. Het kan handig zijn dat je kind een planning maakt voor het bijhouden van de leerstof. Uiteindelijk is je kind nu zelf verantwoordelijk voor de studieresultaten. Als ouder kun je niet veel invloed meer uitoefenen.

Leerstoornis?

Soms komen jongeren er pas later achter dat ze een leerstoornis hebben, bijvoorbeeld dyslexie. Wil je meer weten? Kijk dan eens op de website Balans.nl. Dit is de oudervereniging voor ouders van kinderen met een leer- of gedragsstoornis.

 

Keurmerk

Bron: Leerproblemen

Organisaties

Huiswerkbegeleider

4mb - For mind and behavior

 0165-76 90 00 4mb.nlDe Eglantier 14707AARoosendaal

Praktijk de Sleutel

 0167-56 25 99 praktijkdesleutel.nlKruitweg 24651EESteenbergen Nb

Praktijk de Sleutel - Bergen op Zoom

 0167-56 25 99 praktijkdesleutel.nlNobellaan 234622AHBergen op Zoom