HomeContact
Professionals

Ondergewicht

Zijn de maaltijden een dagelijks terugkerend drama? Wil je peuter niet eten en maak je je zorgen of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Ondergewicht kan ook bij peuters een serieus probleem vormen.

Mogelijke oorzaken van ondergewicht

Ondergewicht kan door verschillende oorzaken ontstaan. Als je kind te mager is, zou dat bijvoorbeeld een aanwijzing kunnen zijn van een ernstige ziekte of een serieus eetprobleem. Bij peuters is het ook mogelijk dat ze ontdekt hebben dat ze ‘nee’ kunnen zeggen en hun mond stijf dichthouden. Sommige kinderen houden niet van klontjes, of willen niet dat het vlees en de groenten elkaar raken op het bord.

In periodes dat peuters heel snel groeien gebeurt het wel eens dat ze heel weinig eten. Je ziet dan vaak dat ze in de periode vlak voor zo’n groeispurt juist heel veel eten. Natuurlijk is het belangrijk om na te gaan wat er bij jouw kind aan de hand is, en daar advies over in te winnen, bijvoorbeeld bij het consultatiebureau.

Gezondheidsrisico’s van ondergewicht

Als je kind onvoldoende eet, voelt het zich waarschijnlijk snel moe. Kinderen die te weinig eten hebben weinig energie. Hun conditie gaat achteruit en hun weerstand neemt af. Bij gevaarlijk ondergewicht neemt ook de kans op botontkalking en botbreuken toe. Ondergewicht kan dus heel gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je kind.

Eet gezond

Als je kind te weinig weegt of een kleine eter is, dan is het in ieder geval belangrijk om gezond te eten. Het lichaam heeft veel eiwitten, vitamines en mineralen nodig om fit en sterk te blijven.

Gezonde tussendoortjes

Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig eet. Geef als tussendoortje producten met veel eiwitten en voldoende goede vetten. Eiwit zit vooral in vlees, vis, vleesvervangers, ei, melk(producten), noten en peulvruchten. Gebruik vloeibare bak- en braadproducten of olie voor het bereiden van de maaltijd en smeer margarine uit een kuipje op brood.

Eetproblemen

Er kunnen soms dingen misgaan als het om eten gaat. Kinderen lusten niet alles en sommige kinderen willen niet eten. Als ouder kun je je behoorlijk zorgen maken als je kind een lastige eter of een kleine eter is.

 

Keurmerk Stichting Opvoeden

Bron: Ondergewicht