HomeContact
Professionals

Kleine voorwerpen inslikken

Jonge kinderen ontdekken de wereld door te voelen en te ruiken, maar ook door dingen in hun mond te stoppen. Ze gaan kruipend de kamer rond en vinden regelmatig interessante dingen, zoals een pluisje, een pinda, een nietje of een muntje. Als een kind een dergelijk klein voorwerp inslikt, kan dit de keelholte of luchtpijp blokkeren, en kan het kind zich bezeren of zelfs stikken.

Verslikken in speelgoed

Voor speelgoed geldt strenge regelgeving als het gaat om kleine onderdelen. Speelgoed bestemd voor kinderen jonger dan 3 jaar mag geen kleine onderdelen bevatten. Het mag niet zo in elkaar zitten dat je er kleine onderdelen vanaf kunt trekken of dat het breekt als het valt. Kleine onderdelen zijn onderdelen met een doorsnede van minder dan ongeveer 3 centimeter.

Let bij speelgoed wel op de batterijen die er in zitten en hoe makkelijk het is om deze er uit te halen. Kleine knoopcelbatterijen zijn makkelijk in te slikken en kunnen ernstige gevolgen hebben. Ook het inslikken van 2 of meer (kleine) magneten is erg gevaarlijk.

Van de kinderen die in het ziekenhuis terechtkomen heeft maar een klein deel een stuk speelgoed ingeslikt. Meestal gaat het om andere kleine voorwerpen, zoals muntjes, of om brokjes voedsel, zoals een stukje appel.

Tips tegen verslikking

  • Houd kleine voorwerpen en kleine onderdeeltjes buiten het bereik van jonge (kruipende) kinderen. Dat wil zeggen, voorwerpen met een doorsnede van minder dan 3 centimeter.
  • Zorg dat de vloer schoon is. Veeg of stofzuig regelmatig de vloer.
  • Laat geen kleine dingen slingeren op tafels/in kasten of op de vloer waar jonge kinderen bij kunnen.

Kinderen kunnen zich ook verslikken in voedsel.

 

 

 

Keurmerk Stichting Opvoeden

Bron: Kleine voorwerpen inslikken