De puberteit is een periode waarin er veel verandert. Het is logisch dat je kind hierdoor ander gedrag laat zien en soms moeite heeft om zich te concentreren, of wat drukker en impulsiever is. Vaak kunnen jij en je kind hier goed mee omgaan. Maar soms loopt je kind hierdoor vast op school, thuis of met leeftijdgenoten en kan er meer aan de hand zijn. 

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting voor attention-deficit/hyperactivity disorder. In het Nederlands wordt het ook wel aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis genoemd.

Kinderen met ADHD hebben moeite om zich te concentreren. Ze reageren impulsief en gedragen zich druk of onrustig. Maar het wordt pas ADHD genoemd als een kind hier in het dagelijks leven veel last van heeft. Bovendien moet je kind er langere tijd last van hebben in verschillende situaties, bijvoorbeeld op school en thuis.

Wat kan het ook zijn?

Als je kind concentratieproblemen en/of druk en impulsief gedrag laat zien, hoeft dit dus niet altijd te betekenen dat het ADHD heeft. Het kan ook te maken hebben met het temperament van je kind, emotionele problemen of problemen in jullie gezin. Ook grote veranderingen zoals een echtscheiding of een verhuizing kunnen er (tijdelijk) voor zorgen dat je kind zich moelijk kan concentreren of hyperactief is.

Bovendien is de puberteit sowieso een periode van veranderingen en soms onzekerheid. In deze periode reageren pubers vaker met emotionele uitbarstingen of gedragen ze zich roekeloos.

Overleg met docent of mentor

ADHD wordt meestal pas herkend op de basisschool, maar het kan ook pas later zijn. Op de middelbare school kan ADHD opvallen, doordat je kind het moeilijk heeft met het organiseren, plannen en coördineren van bijvoorbeeld het huiswerk.

Heb je daar zorgen over? Overleg dan eens met de docenten of de mentor van je kind. Hoe gaat het op school? Worden je zorgen herkend? Ook als de school jouw zorgen niet herkent, is het goed om advies of hulp te vragen.

Hulp zoeken

Denk jij dat jouw kind zich anders gedraagt dan andere kinderen? Praat er dan over met de huisarts of de jeugdarts. Doe dat het liefst samen met je kind. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een specialist op het gebied van ADHD.

Kijk voor meer informatie over ADHD op de website Balansdigitaal.nl van oudervereniging Balans of op de website van het Kenniscentrum KJP.

 

Keurmerk

Bron: ADHD

Organisaties

MEE

MEE Plus - Regio Brabant Noord

 0416-67 55 00 meeplus.nlDillehof 714907BGOosterhout Nb

MEE West-Brabant

 076-52 23 090 meewestbrabant.nlHeerbaan 1004817NLBreda

4mb - Etten-Leur

 0165-76 90 00Liesbosweg 404872NEEtten-Leur

De Heldringstichting

 088-10 15 710 ogheldring.nlWageningsestraat 1046671DHZetten

ECLG expertisecentrum leren & gedrag

 085-87 81 170 eclg.nlAmstelstraat 44812VLBreda

Belangenvereniging of oudervereniging ADHD

Balans

 030-22 55 050 balansdigitaal.nlWeltevreden 43731ALDe Bilt

Vereniging Impuls & Woortblind - Voor mensen...

 033-24 73 484 impulsenwoortblind.nlAmbachtsstraat 153861RHNijkerk Gld

Logeerhuis (ADHD en ASS)

Zorgbureau De Puzzel B.V.

 0164-23 01 13 zorgbureaudepuzzel.nlZuidzijde Haven 114611HABergen op Zoom

Hulpaanbod

Cursus omgaan met ADHD of ADD

Girls' Talk

Girls' Talk Girls' Talk is voor pubermeiden. Het is een sekse...

Lotgenotencontact ADHD of ADD

Regionale inloopbijeenkomsten

Ouders kunnen met elkaar en vrijwilligers van Balans tips, ideeen...

Logeeropvang (ADHD en ASS)

Logeeropvang/dagopvang

In het monumentale pand van Zorgbureau De Puzzel aan de Zuidzijde...

Logeerweekenden

Eengezinswoning in rustige woonwijk.

Logeerweekenden

vrijstaand woonhuis in huiselijke sferen