Vooral jongens tussen de 10 en 16 jaar krijgen wel eens last van hun knieën. Meisjes hebben dat minder, en dan vaak als ze iets jonger zijn.

Symptomen van de ziekte van Osgood-Schlatter

De klachten ontstaan als je kind in de groei is, vooral als het een sport beoefent waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen raakt geïrriteerd en ontstoken. Onder de knie komt dan een bult die pijn doet, vooral als je erop drukt. Meestal voelt het ook warm aan. Het strekken van het been kan pijnlijk zijn, net als traplopen en hurken. De klachten kunnen onregelmatig voorkomen. Op de geïrriteerde plaats ontstaat wat meer botweefsel dan normaal.

Het gaat vanzelf over

Medici noemen deze aandoening de ‘ziekte van Osgood-Schlatter’. Het is verder vrij onschuldig, maar als je kind niet rustig aan doet, kan het ernstiger worden en langer duren.

In principe gaan de klachten na enkele maanden (soms enkele jaren) vanzelf over. Artsen adviseren meestal om minimaal drie maanden weinig aan sport te doen. Dat geldt zeker voor sporten waarbij je kind veel moet rennen en springen. De knie krijgt dan wat rust.

Wat kun je zelf doen?

Wat kan helpen is om na het sporten de knie van je kind te koelen met ijs. Op krukken lopen is niet goed. Dan verslappen de beenspieren, waardoor weer andere blessures kunnen ontstaan. De bult onder de knie zal blijven bestaan, maar daar heeft een kind later geen hinder meer van. Alleen bij knielen op die knie kan de bult ook later nog pijnlijk aanvoelen.

 

Keurmerk

Bron: Ziekte van Osgood-Schlatter

Organisaties

Huisarts

Het Huisartsenteam 't Park - huisartsenpraktijk

 0168-32 61 43 hethuisartsenteam.nlKoningin Wilhelminastr 154761BVZevenbergen

Huisartsenpraktijk Parmentier en Van Loon

 0168-46 24 58Voorstraat 174793ETFijnaart

Huisartsenpraktijk Standdaarbuiten

 0165-31 26 33 standdaarbuiten.uwartsonline.nlMarkt 134758BLStanddaarbuiten