HomeContact
Professionals

Steun bij tienerzwangerschap

Als je kind op jonge leeftijd vader of moeder wordt en thuis blijft wonen, zal niet alleen het leven van je kind veranderen, maar ook dat van jou.

Afspraken bij tienerzwangerschap

Je kunt het best tijdens de zwangerschap al afspraken maken met je kind. Wil je bij de bevalling zijn? Je kind moet dit natuurlijk ook willen. Als je kind jonger is dan 16, kun je voogd worden. Misschien kun je helpen door na de bevalling de aangifte te doen en te helpen bij het invullen van formulieren. Het kan natuurlijk ook zijn dat de vader betrokken wil zijn en zelf de aangifte wil doen.

Verdelen van de taken

Ook al neemt je kind zelf de zorg en opvoeding op zich, jouw hulp en steun kan je kind wel gebruiken. Het kan een opluchting zijn voor je dochter als jij wilt bijspringen als ze zelf naar school moet of het even niet meer aankan. Het ouderschap komt op een moment dat je kind zelf nog in de puberteit zit en gewend is alle tijd te hebben voor school, sporten, uitgaan en vrienden. Daarom is het goed om je kind voor te bereiden op wat er komt en om goede afspraken te maken over hoe en wanneer je helpt bij de zorg en opvoeding van de baby.

Kinderopvang

Je kind kan gebruikmaken van de reguliere kinderopvang en waarschijnlijk ook van de kinderopvangtoeslag, zodat het betaalbaar blijft. Als je kind op zichzelf woont, kun je je als grootouder opgeven als gastouder. Daarvoor moet je je officieel aanmelden bij een geregistreerd gastouderbureau en aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld een EHBO-diploma hebben. Als je gastouder bent, kan je kind ook gebruikmaken van kinderopvangtoeslag.

Studeren en werken

Als je zoon of dochter nog naar school gaat of studeert, kan het lastig zijn om dat te combineren met de opvoeding van een kind. Daarom zijn er speciale regelingen voor studerende ouders. Je kind kan hiervoor het best overleggen met de mentor of studiebegeleider en met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Het opvoeden van een baby kost veel geld. Als je kind niet kan rondkomen, kan het nodig zijn om een aantal uur per week te werken. Daarnaast kun je als ouder belastingvrij geld schenken.

Uitwonend

Voor jongeren die nog geen 18 zijn, maar wel een kind krijgen en op zichzelf (gaan) wonen, zijn er speciale regelingen voor huurtoeslag.

 

Keurmerk Stichting Opvoeden

Bron: Steun bij tienerzwangerschap